Wanilia – laska, pasta, ekstrat. Co wybrać i gdzie stosować?

0
16
wanilia

Wanilia to nieopisana przeprawa, która w różnej formie zawsze przyda się w naszej kuchni. Jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów czy wypieków. Przede wszystkim nadaje im niesamowity smak, a do tego jest całkowicie zdrowa. Nie raz możemy nią zastąpić cukier, a co za tym idzie sprawić, że nasz deser nie będzie aż tak niezdrowy i sprawić, że nie będzie trzeba mieć wyrzutów sumienia, kiedy akurat jesteśmy na diecie. Wanilie możemy otrzymać w różnych formach. Wszystko, czego potrzebujemy, znajdziemy w sklepie pi-nuts.eu – https://sklep.pi-nuts.eu/

Laska Wanilii

Wanilia w formie laski to jedna z najbardziej aromatycznych przypraw. Wyrazisty słodki i lekko gorzkawy smak wanilii doskonale łączy się z takimi przyprawami jak cynamon, chilli czy kardamon. Sama laska wanilii jest obowiązkowym składnikiem tak wykwintnych deserów, jak crème brûlée czy panna cotta. Laski wanilii używamy, robiąc lody, babeczki, kruche ciasteczka czy też dodajemy do masy jajecznej, robiąc tosty francuskie. Do przyrządzania tych potraw używamy ziarenek, które znajdziemy wewnątrz laski, jednak wydrążona laska, wcale nie musi lądować w koszu. Możemy za aromatyzować nią cukier lub wrzucić dla smaku do gotującego się mleka, którego potem wykorzystamy na przykład w owsiance.

Pasta waniliowa

Pasta waniliowa posiada niesamowicie intensywny smak i aromat, a jej zapach potrafi odganiać złe myśli. W wielu miejscach na świecie przyprawę uznaje się za afrodyzjak. Pastę waniliową cechuje niesamowita wydajność i wygoda w użyciu. Jednak łyżka odpowiada całej lasce wanilii, a to oznacza, że nasze ciasto do której dodamy przyprawy od razu zyska, niepowtarzalny smak i aromat. Produkt ten idealnie spisuje się jako dodatek do lodów, sosów, polew, ale będzie też idealnym dodatkiem dla tych, którzy nie lubią smaku jogurtu naturalnego. Pastę można też dodać jako dodatkowy smak do naszej owsianki, herbaty czy kawy. Idealnie smakuje z bitą śmietaną, a także można nią wzbogacić smak naszego farszu do naleśników.

Ekstrat Waniliowy

Ekstrat waniliowy to kolejna przydatna w naszej kuchni przyprawa. Otrzymuje się go poprzez ekstrakcje ziaren wanilii w alkoholu nawet przez kilka miesięcy. W tym procesie uzyskujemy niesamowicie aromatyczny, ciemny płyn, będący doskonałym dodatkiem do naszych potraw. Szczególnie przydaje się w kuchni, jeśli ktoś dużo pieczę, albowiem najczęściej wykorzystuje się go do ciast, ale także do delikatnych, wykwintnych dań z białego mięsa. Można go spokojnie przechować przez lata. Sam ekstrat działa dodatkowo antyoksydacyjne i pozwala zredukować stres.