Stosowanie w diecie różnego rodzaju olejów, korzystnie wpływa na cały organizm oraz jego funkcjonowanie. Zawarte w olejach wartości odżywcze pozytywnie wpływają zarówno na wygląd zewnętrzny, jak i samopoczucie i walory zdrowotne. Jednym z popularnych i cenionych produktów jest olej sezamowy, a jego właściwości i działanie cenione przez doświadczonych i wykwalifikowanych dietetyków. Jakie cechy wykazuje olej sezamowy? Gdzie znajduje on zastosowanie? 

Cechy i właściwości oleju sezamowego.

Olej sezamowy posiada wiele korzystnych właściwości, które ujawniają się zarówno w smaku, jak i wartościach odżywczych produktu. Jest on aromatyczny, dodaje wyrazistości wielu potrawom oraz zapewnia podaż wielu potrzebnych witamin. Głównymi właściwościami tego rodzaju oleju są:

– bogactwo i nieograniczone źródło witamin A, E, B6,

– zawartość kwasu foliowego – polecany kobietom ciężarnym, 

– właściwości antynowotworowe, 

– bogactwo minerałów: potasu, magnezu, żelaza, fosforu, cynku, itp.,

– wspomaganie prawidłowego rozwoju i funkcjonowania kości, 

– zawartość licznych kwasów tłuszczowych – zapewnia prawidłowy transport witamin w organizmie, 

– pozytywny wpływ na wygląd i kondycje skóry, 

– źródło białka, 

– niski indeks gimniczny – produkt zalecany diabetykom,

– wiele innych. 

Zastosowanie oleju sezamowego

Olej sezamowy cechuje się nie tylko bogactwem składników naturalnych i nieograniczonymi właściwościami. Do głównych zalet tego produktu zalicza się również mnogość możliwości związanych z jego zastosowaniem. Korzystny wpływ na zdrowie, cerę oraz pracę całego organizmu wywołuje szereg działań, które umieszczone są w różnego rodzaju dziedzinach. Olej sezamowy stosuje się m.in. w:

– medycynie: profilaktyka antynowotworowa, suplementacja, dostarczanie witamin i minerałów odżywczych, 

– kosmetyce: pielęgnacja włosów, skóry, paznokci, 

– masażu, kąpieli regeneracyjnych i relaksacyjnych,

– kuchni, jako zimny i nieprzetworzony dodatek smakowy.

Podczas przyrządzania różnorakich potraw należy wystrzegać się smażenia i podgrzewania oleju. Podwyższona temperatura produktu pozbawia go korzystnych właściwości oraz wartości odżywczych. Ponadto obórka termiczna oleju powoduję utratę jego wyjątkowego smaku i aromatu.