Czarnuszka to roślina z rodziny jaskrowatych, która posiada wiele leczniczych właściwości, a wykorzystanie je w profilaktyce dostarcza mnóstwo pozytywnych skutków. Czarnuszka to naturalny antybiotyk, a jego przyjmowanie może odbywać się pod wieloma postaciami. Jednym ze znanych preparatów jest olej z czarnuszki. Jak go stosować? Jakie ma właściwości? W jakich schorzeniach pomaga?

Stosowanie oleju z czarnuszki.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno to produkt o korzennym aromacie, jak również ostrym i gorzkawym smaku. Te walory sprawiają, iż jest on mocno wyczuwalny w każdej potrawie, do której zostanie dodany. Produkt można dodawać do wielu dań, zarówno przystawek, jak i sałatek czy potrwa obiadowych. Substancja powinna być podawana na świeżo, a smażenie na niej obniża jej walory. Środek można mieszać z różnego rodzaju dodatkami takimi jak miód, sok czy syrop. Produkt powinien być przechowywany w zamkniętej butelce, schowany w szafce, która nie ma dostępu do światła.

Olej z czarnuszki to produkt spożywczy, całkowicie bezpieczny, który pozytywnie wpływa na wiele sfer zdrowotnych. Nie ma ściśle określonego sposobu jego podawania, ani ograniczeń związanych z jego przyjmowaniem. Podczas stosowania ustalonych i skonkretyzowanych diet, należy stosować się do zaleceń lekarza lub dietetyka. 

Ogólnie przyjęto, iż zapotrzebowanie i pozytywny wpływ oleju zapewniają dawki takie jak:

– dzieci do 3 roku życia – 1/4 do 1/2 łyżeczki dziennie,

– dzieci starsze – 1/2 do 1 łyżeczki dzienne,

– dorośli – 1 łyżeczka dziennie.

Skład oleju z czarnuszki.

Olej z czarnuszki to świetny produkt spożywczy, wykorzystywany w różnego rodzaju potrawach. Posiada on szereg pozytywnych i pożądanych właściwości, które poprawiają samopoczucie oraz zdrowie i witalność organizmu. Olej z czarnuszki posiada unikalną dla siebie recepturę w skład której wchodzą:

  • witaminy z grupy B,
  • olejek lotny,
  • białko,
  • alkaloidy,
  • flawonoidy,
  • sterole roślinne,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe.

Właściwości oleju z czarnuszki.

Olej z czarnuszki posiada wiele pozytywnych właściwości, a jego zażywanie wpływa na profilaktykę zdrowotną oraz wzbogaca dietę o pożądane substancje i elementy. Największymi zaletami oleju są:

  • eliminowanie wolnych rodników,
  • wzmacnianie odporności,
  • jest naturalną odżywką do włosów,
  • pomaga w leczeniu schorzeń takich jak alergie czy astma,
  • posiada działania antybakteryjne,
  • zwalcza infekcje grzybicze,
  • walczy z wirusami,
  • poprawia trawienie,
  • chroni i regeneruje wątrobę,
  • korzystnie wpływa na nerki
  • wiele innych.